Kuličky z bílého masa se sýrovou omáčkou, paprikou, česnekem a hranolkami Zig Zag

Kuličky z bílého masa se sýrovou omáčkou, paprikou, česnekem a hranolkami Zig Zag

Porce pro 4
Doba přípravy 20-35
Fritéza
Trouba na pečení

Hlavní požadovaná složka

Popis výrobku

1 balení Aviko Zig Zag 750 g
500g mletého bílého masa
2 vejce
100 g střídy staršího chleba
sklenice mléka
100 g strouhaného sýru Parmigiano Reggiano
sůl a pepř
nasekaná petrželka
2 mrkve
1 celer
1 bílá cibule
sklenice bílého vína
sklenice teplé vody
extra panenský olivový olej


Sýrovo-papriková omáčka:
1 svazek petrželky
zapečené papriky: 1 žlutá a 2 červené
150 g tvarohu
1 cibule
1 stroužek česneku
chilli koření v prášku
sůl

Recept

Hranolky připravíme dle návodu na obalu.

Kuličky:
1. Chléb máčíme v mléku cca 5 minut. Zcedíme a necháme odstát.
2. Do mísy dáme vejce, mleté ​​maso, strouhaný parmazán, namočený chléb, nasekanou petrželku, špetku soli a pepře a důkladně promícháme rukama, dokud hmota nedosáhne hladké a měkké konzistence.
3. Vytvoříme kuličky velké asi 2 cm.
4. Mrkev a celer nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky.
5. Ve větším hrnci zahřejeme olivový olej a orestujeme na něm nasekanou zeleninu.
6. Do hrnce vložíme kuličky a smažíme je několik minut.
7. Přidáme sklenici bílého vína, zvyšíme teplotu a počkáme, až se alkohol vypaří.
8. Dochutíme solí a přidáme sklenici teplé vody. Přikryjeme víčkem a vaříme na mírném ohni asi 20 minut, kuličky čas od času otočíme. 
9. Po uplynutí této doby by se měla část tekutiny vypařit a kuličky by měly být dobře usmažené a měkké.

Sýrovo-papriková omáčka:
1. Papriky pečeme v troubě předehřáté na 250°C cca 30 minut.
2. Zapečené papriky oloupeme. Jednu červenou papriku nakrájíme na menší plátky a odložíme.
3. Petrželku důkladně umyjeme. Cibuli a česnek nakrájíme na drobné kostičky.
4. Zapečené papriky, petrželku, cibuli, česnek a tvaroh rozmixujeme. Dochutíme solí a chilli kořením.

Hranolky uložíme na talíř a osolíme. Na druhý talíř nebo malou pánev dáme omáčku, kuličky a kousky červené papriky. Jemně promícháme ozdobíme oblíbenými čerstvými bylinkami. 

Tip:
Zapečené a oloupané papriky ztratí hořkost. Zapečenou papriku můžete hned po vyjmutí z trouby vložit do větší mísy a přikrýt alobalem, aby vystydla. Můžete k ní přidat i pár... ledových kostek. Mělo by to usnadnit zbavování papriky slupky :)

Aviko ČR s.r.o.