AVIKO ZIG ZAG GRILOVANÉ CEVAPY A JARNÍ SALÁT
AVIKO Zig Zag
INGREDIENCE:
300g Zig Zag s Aviko
Cevapy:
750 g mletého hovězího masa (ze všech částí, tučné, ale ne prorostlé maso)
250 g mletého jehněčího/skopového masa (ze všech částí, tučné, ale ne prorostlé maso)
12 g soli
1 lžička černého pepře
4 stroužky česneku smíchané se 100 ml perlivé vody
Pro intenzivnější chuť volitelně:
1 lžička saturejky
1/2 lžičky rozmarýnu
½ lžičky kajenského pepře
1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
1/4 lžičky kmínu
1/2 lžičky uzené papriky
1/2 lžičky sladké papriky
3 lžíce smetany 12%
Jarní salát:
2 rajčata
1 malá žlutá cibule
1 okurka
50 ml slunečnicového oleje
1 lžíce červeného vinného octa
sůl a pepř
Umístěte všechny ingredience do misky a míchejte pomocí rukou nebo planetárního robota, dokud se všechny ingredience velmi dobře nezkombinují a nedosáhnou konzistence lepkavé pasty (10-15 minut). Tuto kompozici můžete klidně nechat v lednici přes noc, aby se lépe spojila - pak bude mít intenzivnější chuť, ale můžete také začít grilovat cevapy ihned po přípravě.
Chcete-li vytvořit cevapy, navlhčete ruce několika kapkami vody (maso se pak nebude lepit), poté vezměte cca. 70-80 g pasty a jemně zmáčkněte v ruce, dokud nezískáte podlouhlý tvar připomínající dlouhý palec (cca. délka: 8-10 cm a šířka: 2 cm).
Nedoporučuji dělat příliš velké cevapy, protože to zvyšuje čas potřebný k jejich pečení na grilu/smažení.
Cevapy připravujte na mírném ohni na grilu nebo na pánvi po dobu 5-6 minut, poměrně často obracejte, dokud nejsou propečené i uprostřed (vzhledem k tomu, že používáte hovězí maso, budou uprostřed růžové, to je normální).
Rajčata, okurku nakrájejte na malé kostičky, cibuli nakrájejte nadrobno. Smíchejte všechny ingredience a salát je hotový.