Špízy z amerických brambor s mátovou omáčkou
balení amerických brambor se slupkou Aviko PATI PARTS
1 středně velký lilek
2 cibule
2 červené papriky
16 žampionů
250 g sýru feta
černé olivy
olivový olej
sůl
Mátová omáčka:
150 ml přírodního jogurtu
1/2 sklenice nasekané máty
1 lžíce olivového oleje
1 stroužek česneku
sůl a pepř
Špejle nebo jehly na špízy.
1. Americké brambory připravíme dle návodu na obalu.
2. Lilek nakrájíme na silné plátky, osolíme a necháme odstát cca půl hodiny.
3. Cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.
4. Z paprik odstraníme jadřince a nakrájíme na větší kostky.
5. Oloupané žampiony nakrájíme na čtvrtky, sýr feta nakrájíme na větší kostky. Z kousků lilku vypláchneme sůl.
6. Na špejle (jehly) napichujeme střídavě kousky lilku, Pati Parts, čtvrtky cibule, kousky papriky, sýru feta a olivy.
7. Hotové špízy potřeme olivovým olejem. Na rošt trouby rozprostřeme alobal. Troubu předehřejeme na cca 150 °C a zapneme grilovací funkci (je-li k dispozici). Špízy vložíme do trouby a grilujeme 5–10 minut.
8. Během grilování si připravíme mátovou omáčku. Do jogurtu pomalu přiléváme olivový olej, stále mícháme. Do omáčky přidáme utřený či propasírovaný česnek. Nakonec přidáme nasekanou mátu. Hotovou omáčku ochutíme solí a pepřem. Servírujeme ve zvláštní míse.