Steak s máslem s nakládaným citronem, zeleným salátem a hranolky s majonézou a zhoug

Steak s máslem s nakládaným citronem, zeleným salátem a hranolky s majonézou a zhoug

Porce pro 2-4
Doba přípravy 25-35
Fritéza
Trouba na pečení
Pánev

Hlavní požadovaná složka

Popis výrobku

120 g másla
2-3 plátky nakládaného citronu
2 lžíce Zhoug
2 lžíce majonézy
špetka chilli vloček
Aviko STEAK FFRIES 750 g
1-2 dobré steaky
směs zelených salátů
1/4 sklenice olivového oleje
šťáva z ½ citronu
sůl na dochucení
1 stroužek česneku

Zhoug:
2-3 jalapenos
2-3 stroužky česneku
1 svazek koriandru
1 lžička kmínu
⅓ svazku čerstvé máty
½ sklenice olivového oleje
⅓ lžičky kardamomu
sůl na dochucení
½ lžičky kardamomu

Expresní nakládané citrony:
3 kusy velkých citronů
50 g mořské soli (nejlépe ve vločkách)
horká voda
koření: ½ tyčinky skořice, 1 kousek kardamomu,
1 bobkový list, 2 nové koření

1. 100 g másla pokojové teploty smíchejte s nadrobno nakrájeným nakládaným citronem. Poté dejte na pečící papír a vytvořte roládu. Dejte do ledničky vychladnout.
2. Mezitím předehřejte troubu na 220 stupňů. Hranolky položte na pečicí papír a pečte cca 20 minut. Smíchejte majonézu s 2-3 lžícemi zhoug. Olivový olej smíchejte s citronovou šťávou, špetkou soli na dochucení a stroužkem česneku prolisovaným v lisu. Směs salátu přelijte připraveným dresinkem těsně před podáváním.
3. Když jsou hranolky téměř hotové, začněte smažit steak. Steak potřete olivovým olejem a solí. Mezitím rozehřejte pánev z litého železa, dejte na ní 20 g másla a poté steak opékejte 3-5 minut z každé strany (podle tloušťky a preferovaného stupně propečení steaku).
4. Steak stáhněte z pánve, opepřete a nechte pár minut odležet. Mezitím dejte hranolky na talíř, dresinkem přelijte směs salátů, do misky dejte 2-3 lžíce omáčky na bázi majonézy a poté položte steak. Na horní část masa dejte plátek másla s naloženým citronem. Podávejte ihned.

Zhoug:
Všechny ingredience dejte do kuchyňského robotu a rozmixujte na hladkou pastu.

Expresní nakládané citrony:
Začněte tím, že malou zavařovací sklenici dobře umyjete, nejlépe ji spařte v horké vodě. Citrony důkladně omyjte pod horkou vodou. Z ½ citronu vymačkejte šťávu, poté všechny nakrájejte na polovinu a na tenké plátky. Smíchejte horkou vodu se solí a šťávou. Vložte citrony a koření do sklenice a nalijte směs. Nádobu pevně uzavřete a nechte odležet 2-3 dny.

Ostatní inspirace

Produktové tipy