AVIKO Rösti Rondjes Naturel s žampionovo-bešamelovou omáčkou (ciulama de ciuperci) a křupavou slaninou
AVIKO Rösti Rondjes Naturel
INGREDIENCE:
300 g rosti z AVIKO
Žampiony:
1 kg žampionů
1 l vody
Velká špetka soli
2-3 vavřínové listy
Omáčka:
1 lžíce pšeničné mouky
2 lžíce másla
600 ml vývaru z kuřecího masa*/ zeleninového vývaru
150 ml smetany 18%
1 lžička sladké papriky
1/4 lžičky uzené papriky
1/4 lžičky pálivé papriky (1 lžička, pokud máte rádi pálivou papriku)
Slanina:
3 plátky uzené slaniny
* Pro vegetariánskou verzi použijte zeleninový vývar.
POSTUP PŘÍPRAVY:
Do 1 litru vody přidejte sůl a 2-3 bobkové listy. Nakrájené na čtvrtky žampiony přidejte do vroucí vody a vařte cca. 10-15 minut. Po uvaření je vyjměte a položte na sítko, abyste odstranili přebytečnou vodu.
Mezitím připravte omáčku: rozpusťte 2 lžíce másla na mírném ohni v hrnci nebo v hluboké pánvi a přidejte mouku. Pokračujte za stálého míchaní na ohni, dokud nezískáte hladkou pastu (2-3 minuty).
Poté začněte přidávat vývar po naběračkách a pokaždé velmi důkladně promíchejte, dokud nepřidáte celý vývar. Přidejte zbytek koření, míchejte a vařte na mírném ohni, dokud nezískáte krémovou omáčku.
Přidejte žampiony k omáčce, promíchejte, poté přidejte smetanu a jemně nasekaný kopr. Zamíchejte znovu, udržujte na mírném ohni po dobu 1 minuty a hotovo!
Křupavá slanina:
plátky slaniny položte na plech na pečení a pečte v troubě při 180 stupních s ventilátorem po dobu 10-15 minut (dokud nejsou mírně křupavé). Vyjměte, položte na talíř na papírovou utěrku, abyste odstranili přebytečný tuk, a poté slaninu nakrájejte na malé kousky.
Na talíř dejte žampionovou omáčku, pak křupavou slaninu, posypte zeleninou (pažitkou nebo petrželkou).