Bramboráky se sázeným vejcem, chřestem a holandskou omáčkou
AVIKO Bramboráky 600g
4 vejce
1-2 svazky zeleného chřestu
1 svazek pažitky
1 lžička soli
1 lžička cukru
4 žloutky
1-2 lžičky citronové šťávy
100 g másla
sůl podle chuti
1-2 lžíce bílého vinného octa
sítko s malými otvory
dírkovaná naběračka
Začneme přípravou bramboráků podle návodu na obalu.
Připravíme holandskou omáčku: rozpustíme máslo a ve vodní lázni ušleháme žloutky se solí a citronovou šťávou. Za stálého šlehání pomalu přidáváme máslo. Omáčku necháme odstát.
Z chřestu oloupeme dřevnaté konce, svaříme vodu se solí a cukrem a vaříme asi 8-10 minut.
Nalejeme vodu do hrnce do výšky přibližně 6-8 centimetrů. Když se voda vaří, přidáme ocet, 1 lžičku soli a snižíme plamen (teplotu). Vejce dáme do naběračky a poté do horké vody. Vaříme 2-3 minuty (v horké, ale nevroucí vodě). Vše dochutíme solí podle chuti.
Na talíř dáme bramboráky, pak chřest a sázené vejce. Všechno zalijeme holandskou omáčkou a posypeme nadrobno nasekanou pažitkou.
Tip: Před ponožením vejce do horké vody je dobré zvířit vodu lžící.