Hranolky s kimchi, furikake (sezamovou směsí) a pažitkou
1 pekingské zelí
2-3 lžíce korejské chilli pasty Gochujang
3 cm kousek čerstvého zázvoru
2 lžíce rybí omáčky
2 lžičky rýžového octa
2 stroužky česneku
2 svazek pažitky
1 mrkev
1 jablko
sůl
1 lžička cukru
⅓ sklenice vyloupaných, pražených sezamových semínek
⅓ sklenice černého sezamu
1 řasa nori
2 - 3 lžíce majonézy
Aviko SUPER CRUNCH SKIN-ON 750 g
1. Zelí nakrájejte na silnější plátky, poté dobře osolte a nechte hodinu odležet. Po hodině zelí propláchněte pod tekoucí vodou a promíchejte s chilli pastou, najemno nastrouhaným zázvorem, rybí omáčkou, rýžovým octem, česnekem prolisovaným v lisu, 1 svazkem nasekané pažitky, mrkví nastrouhanou na hrubém struhadle, jablkem a cukrem. Vše důkladně promíchejte a odložte na týden na tmavé místo, každé 2-3 dny promíchejte a poté dejte sklenici do lednice.
2. Když je kimchi hotové, připravte si hranolky. Hranolky vložte do trouby vyhřáté na 220 stupňů a pečte cca 20 minut.
3. Mezitím vyndejte kimchi z ledničky, vylijte 5-6 lžic šťávy z kimchi a smíchejte ji s majonézou.
4. Nori rozmixujte najemno a smíchejte s černými a bílými praženými sezamovými semínky. Koriandr a pažitku nasekejte nadrobno.
5. Na upečené hranolky položte kimchi, vše pokapejte majonézou s šťávou z kimchi, posypte čerstvými bylinkami a furikake. Jíme hned.